Alkotó-fejlesztő mesefoglakozás – minden életkorban!

Mesefoglalkozás felnőtteknek?

Igen, hiszen tapasztalt felnőttként sokkal többet érthetünk meg a mesék üzeneteiből. Ráadásul az élő szóval elhangzó mese hallgatása közben meditatív állapothoz közeli élettani folyamatokban részesít minket a testünk. Megnyugszunk, és ez alkalmassá tesz arra, hogy igaz értékeket lássunk meg magunkban és másokban. Az ilyenkor megfogalmazódó szavaink nemcsak magunknak, hanem a csoportban résztvevőknek is hasznukra válnak. A mese közösségteremtő erejű.

Hogyan zajlik egy mesefoglakozás?

Ahhoz, hogy minden résztvevő megérkezhessen a mese varázslatos világába, a foglalkozás elején megteremtjük a mesei tér hangulatát játékossággal, valós és fantázia képekkel. Ezzel kellőképpen ráhangolódunk a mese befogadására.
Amikor sikerrel kizártuk a külvilág gondját-baját, elindulunk a teremtő képzelet világába: elmondok élő szóval egy mesét. A történetet hallgató résztvevők figyelmüket ilyenkor befelé fordítják. A képzelőerő működésbe lép.
Az összpontosításnak köszönhetően akár műszerekkel is mérhető volna a hatás, hiszen a test élettani értékei helyreállnak. A mesehallgató megnyugszik, és harmonikus középpontjába kerül.
Ez olyannyira igaz, hogy ezt egy kiugró példával tudnám érzékeltetni, – melyet Boldizsár Ildikótól, a meseterápiás módszer megalkotójától, tanáromtól tudok – még az egri börtön fogvatartottjainak viselkedése, kezelhetősége is jelentősen javult, amikor mesefoglalkozásokon vettek részt.
Ebből a középpontból képesek vagyunk rálátni a valós értékekre. Olyan erényekre bukkanunk, amit a mesékkel a legkönnyebb felfognunk.

 

A foglakozás hátralévő részében beszélgetni szoktunk.
Aki úgy érzi, megoszthatja gondolatait a jelenlévőkkel.

Sokat beszélhetnék még róla, de hasztalan!
Csak az tapasztalhatja meg, aki van oly bátor,
hogy vegye a tarisznyáját,
útnak eredjen, és eljöjjön kipróbálni!

 

Így érezte magát, aki eljött mesefoglalkozásra

„Köszönöm azt az elfogadó légkört, amiben lubickolhattam a találkozások alkalmával. Élveztem a kedves mesélő, mosolygós hangod, több felismerésre jutottam a kérdéseid, a képek, kártyák által. Segítettél az elhúzódó köhögésem elmulasztásában is, még a plusz tudásodat, a BioLogikai ismeretedet is felhasználtad. Sok értékes, szeretetre méltó emberrel ismerkedhettem meg. Megtisztelő és felmelegíti a szívet az a figyelem, amit kaptam az együttlétek során. Nagymamakénk különleges érzés, hogy nekem mesél valaki.” (F. Erika)

 

Nekem a mese csoport, olyan lélek felszabadító élmény volt, az önismeret mélyítése mellett, a bizalom megélése, az egymásra figyelés élménye ezt fokozta, a légkör, melyet teremtettél kiemelt a minden napok rutinjából, és visszahozta a gyermekkor varázsát. Megerősített abban, hogy a mesén keresztül újra önmagunkra találnunk, és a fontossága, nem szűnik meg el a gyermekkor lezárásával. Remekül épültek egymásra a foglalkozások. A befejezéskor megértettem a sok lezárt lakatokat, melyeknek nálam már nem volt kulcsa. Sok ajtót már nem akarok nyitogatni, csak a bejárt utakat megőrizni, és a tanultságait hasznosítani. Köszönöm Neked az élményt.” (G. Mária)


„A mesecsoport nekem azt a felfedezést adta, hogy a mese nemcsak spontán hallgatását jelenti hanem dolgok újragondolására, játékosságra hívta fel a figyelmemet. Nagyon élveztem.
Köszönöm szépen!!!!” (K. F. Kata)


„Nemcsak a mesékben, de önmagamban is izgalmas utazást tettem. Kiváló lehetőség az önismeret elmélyítésében. A mesékhez kapcsolódó játékok pedig kifejezetten szórakoztatóak voltak” (Sz. Edina)

 

„Rohanó világunkból jó egy-két órára kiszakadni és új, szokatlan formában egy-egy mese történetét befogadni. Majd, valamely szereplőjével azonosulva,  jó feldolgozni gondolatainkat, érzéseinket egy színes, kellemes társaság körében.” (Juca)